Jan Stam werkt al 9 jaar in de buitendienst. “Ik werk met veel plezier als monteur bij Metalura. Elke dag is anders. Via mijn broer Walter kwam ik bij Metalura terecht, hij werkte toen al een jaar in de buitendienst. Ik ben een dag met hem mee op pad geweest en dat beviel zo goed, dat ik hier nog steeds werk. Walter werkt nu als engineer op het hoofdkantoor. Hij doet het voorwerk en wij kunnen het project zoals hij het uitgetekend heeft monteren.”

Jan:

“Het leuke van mijn werk
is dat ik elke dag nieuwe
klanten ontmoet”

“Het leuke van mijn werk is dat ik elke dag nieuwe klanten ontmoet”, vertelt Jan. Hij heeft veel afwisseling en komt op veel verschillende plekken. “Waar ik echt energie van krijg, is om een eindproduct te maken dat direct zichtbaar is en waarmee de klant echt tevreden is. Soms is een klant van tevoren sceptisch of niet zeker dat het goed gaat komen. Als ik dan een project boven verwachting oplever en een klant dan zegt ‘dit is toch wel echt vele malen mooier dan ik bedacht had.’ Geweldig. Soms worden we ook echt verwend bij een klant, die heeft allerlei lekkers in huis gehaald, en stopt ons dat dan toe.”

Jan Stam vertelt dat hij af en toe ook inventief moet zijn. “Soms staan we ter plekke ineens voor een verrassing en moeten we direct een oplossing verzinnen, bijvoorbeeld als er na het inmeten dingen veranderd zijn. In de buitendienst sta je er zelf voor en moet je het ook kunnen oplossen, voor zover dat kan natuurlijk, maar dat zorgt er wel voor dat er een grote verantwoording op je rust om een goed resultaat op te leveren. Dat maakt het werk uitdagend.”

De monteurs van de montageteams gaan in principe altijd met z’n tweeën op pad. “Dit is om samen te kunnen tillen, zoals de panelen, maar ook voor de hoeveelheid werk is dat eigenlijk wel heel prettig. Een enkele keer werken we als we een groot project hebben met z’n drieën. Soms ga ik voor een serviceklus alleen op pad.”

“Montageteams hebben vaak hun eigen specialisme. Sommige monteurs bouwen vooral tuinkamers, zij hebben speciaal gereedschap mee in de bus.”

Montageteams hebben vaak hun eigen specialisme. Sommige monteurs bouwen vooral tuinkamers, zij hebben speciaal gereedschap mee in de bus. Montageteams gericht op balkonbeglazing en terrasbeglazing (glazen wandsystemen) werken vaak aan beide productgroepen, omdat die nagenoeg hetzelfde zijn. Bijna alle monteurs kunnen windschermen plaatsen.

Jan Stam vervolgt: “Mijn werkzaamheden zijn met name gericht op het plaatsen van terrasbeglazingen (glazen wandsystemen) en dan vooral de Steel-ART wanden. Daarnaast doe ik ook de montage van balkonbeglazing en transparante glazen wandsystemen (ML25). Het leukste vind ik toch wel om een Steel-ART wand te plaatsen in een mooie overkapping met eikenhouten balken, zodat de wand tot zijn recht komt en deze uitbreiding echt een aanwinst is voor de uitstraling van de woning.”

“We plaatsen nu Steel-ART in een aanbouw die er al langer stond, maar nu verbouwd is. De aannemer heeft de situatie zo voorbereid dat we de Steel-ART wanden direct kunnen monteren. In een eerder stadium is er al ingemeten om rekening te houden met de levertijd van het materiaal. Alles sluit nu wat betreft planning netjes op elkaar aan. De aannemer heeft goed uitgedacht hoe de Steel-ART wanden in de uitbouw geplaatst konden worden. Aan de bovenkant heeft hij een versteviging aangebracht voor een degelijke montage en een speciale bevestiging voor de rail aan de onderkant. In deze grote uitbouw plaatsen we eenentwintig ruiten, dat is iets wat we niet wekelijks tegenkomen.”

Gemiddeld plaatsen de monteurs in een uitbouw of overkapping zo’n tien tot vijftien panelen. Jan Stam vertelt dat de profielen van de hier geplaatste panelen in Alblasserdam door Leon op de cnc-machine zijn voorbewerkt en daarna door Rick en Martijn geassembleerd. “We werken nauw samen en daardoor kunnen we heel snel schakelen. Wij plaatsen het project bij de klant, dat door mijn collega’s bedacht en geassembleerd is. Het is dan heel leuk om het eindresultaat op foto’s te laten zien. Dat geeft wel echt voldoening aan je werk.” Jan Stam bouwt vandaag samen met Timo van Wijk de Steel-ART beglazing in. Timo werkt ongeveer vier maanden bij Metalura. Timo: “Ik heb het vanaf het begin echt al naar mijn zin. Elke dag is het anders. De ene keer ben ik met glazen wandsystemen bezig en de andere keer zet ik een tuinkamer in elkaar. Bij Metalura kan ik mezelf zijnen word ik gerespecteerd, en de collega’s zijn heel gezellig.”

Zijn dag bij Metalura begint bij het verzamelen van de materialen. “We controleren of alles compleet is en rijden naar de projectlocatie. Daar kijken we waar we gaan beginnen en wie wat doet. Rond vier à vijf uur ruimen we onze spullen op en gaan we richting Alblasserdam om de bus leeg te halen. Dan zit mijn dag erop. Voordat we naar een project toegaan, bespreken we van tevoren de opdracht, vaak met Johan, Cynthia of Erwin. Zo voorkomen we verrassingen als we bij het project aankomen. Ook is er veel informatie voor ons verzameld op de werktekening die we meekrijgen.” Het leukste vindt Timo om aan een tuinkamer te werken. “Daar heb je tijdens het proces veel verschillende werkzaamheden, zoals palen plaatsen, het dakglas leggen en het systeem eronder uitbouwen. Met een tuinkamer ben je een week bezig. Er zit veel uitdaging in het werk. Vandaag is het de eerste keer dat ik Steel-ART wanden monteer. Jan legt me uit waarop ik moet letten met het afstellen, dus dat is heel leerzaam.”

Lees ook...

Als monteur of vertegenwoordiger kom je op de meest idyllische of mooie plekken waar je normaal niet zomaar zou komen. We beginnen altijd op de locatie in Alblasserdam om vervolgens af te reizen naar een mooie locatie om een goed gesprek te voeren of om een glazen wandsysteem of tuinkamer te plaatsen. Hier lees je hoe onze collega’s het werken voor Metalura ervaren.

© Werken bij Metalura